en
07.02.2014

THN ΠOΛH ΠOY ONEIΡEYONTAI ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι έφηβοι τόνισαν την ανάγκη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών μετακίνησης και τα οφέλη μίας πράσινης πόλης

ECOMOBILITY 13-14_2o STAVRUPOLHS Στη διάρκεια σειράς από πανέμορφες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη, στο διήμερο 6-7/2, ομάδες μαθητών από Γυμνασίων της Θεσσαλονίκης, της Σταυρούπολης, της Νεάπολης, της Θέρμης και του Ωραιοκάστρου παρουσίασαν προτάσεις και λύσεις για την οικολογική μετακίνηση στη πόλη τους, στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY 2013-14.

Τις εκδηλώσεις της Πέμπτης χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια βίου Μάθησης της Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Καρούμπης, ενώ της Παρασκευής ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος.

Οι εργασίες των μαθητών ήταν αποτέλεσμα της μελέτης και αξιολόγησης των προβλημάτων που προκαλούνται από τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη τους και τις συνήθειες μετακίνησης στη περιοχή τους και ευρύτερα στη Θεσσαλονίκη.

Το πρωί της Πέμπτης η ομάδας των μαθητών του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης παρουσίασε ένα όμορφο τηλεπαιχνίδι, όπου παρουσιάστηκαν τα προβλήματα της περιοχής της Θέρμης. Στη συνέχεια η ομάδα του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε για τα προβλήματα της ρύπανσης του αέρα, των κυκλοφοριακών δυσχερειών και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των πεζών, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη λύση με την ένωση και το πρασίνισμα των ταρατσών των κτηρίων.

Το απόγευμα της Πέμπτης το 1ο Γυμνάσιο Τριανδρίας περιέγραψε τα προβλήματα στη ζωή μιας νέας που μεγαλώνοντας ευτυχεί να βλέπει τη Θεσσαλονίκη πράσινη, απελευθερωμένη από τα ΙΧ, με Τραμ Μετρό και θαλάσσια συγκοινωνία, οι πολίτες να κυκλοφορούν σε πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους. Το 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε «παρκάρισμα του τρόμου» με ένα όμορφο τραγούδι, ενώ το 17ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης πρότεινε να αναπτυχθεί το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών και αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούνται στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την εκδήλωση την Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου άνοιξε το 2ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, με τον «Τοίχο των Προβλημάτων Μετακίνησης» που μετατράπηκε σε λύσεις για την πόλη. Ακολούθησε το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με μια αξιόλογη πρόταση μετατροπής του στρατοπέδου Παύλου Μελά σε ένα υπέροχο πάρκο με λίμνες. Σινεμά και Μουσείο. Το Γυμνάσιο Μυγδονίας, ανέφερε το σημαντικό πρόβλημα σύνδεσης των πόλεων του Δήμου Ωραιοκάστρου με συγκοινωνία και την προσέγγιση που έκαναν στον ΣΑΣΘ, ώστε να μελετηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης συγκοινωνίας στη περιοχή.

Και οι δύο εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με διάλογο που είχαν οι μαθητές με τους πολίτες και εκπροσώπους των Δήμων και των Φορέων, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις και πρότειναν από κοινού δράσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης.

Η διοργάνωση της νέας περιόδου τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Χορηγός των εκδηλώσεων και της εκστρατείας στην Θεσσαλονίκη είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και Υποστηρικτές το Mediterranean Palace Hotel και η OTS.

Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΑΞΙΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEW CSR και οι εταιρείες Webolution και Stefi και τα portals aboutthessaloniki.gr και polytexnikanea.gr.

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action