en
14.11.2017

ΣΕ 32 ΠΟΛΕΙΣ ΟΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ECOMOBILITY ΚΑΙ FREE MOBILITY, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

ΣΕ 32 ΠΟΛΕΙΣ ΟΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ECOMOBILITY KAI FREE MOBILITY,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

 

Στο τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος υποδοχής των αιτήσεων συμμετοχής από τα Γυμνάσια που ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στη νέα περίοδο της Εκστρατείας ECOMOBILITY 2017-18 και από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία FREE MOBILITY 2017-18.

Το ECOCITY γνωστοποίησε ότι στη 15η χρονιά της εκστρατείας θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών από 32 πόλεις της χώρας, που ανέλαβαν να ερευνήσουν προβλήματα πρόσβασης και να καταθέσουν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2017 προτάσεις στις Τοπικές Αρχές, για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη τους.

Οι νέες και οι νέοι θα εξετάσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας στην περιοχή τους και τις συνήθειες μετακίνησης των συμπολιτών τους, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης. Θα προσεγγίσουν εκπροσώπους τοπικών Φορέων και θα αξιολογήσουν απόψεις και θέσεις, ενώ θα ερευνήσουν τη γνώμη των πολιτών για τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πεζών.

Οι ομάδες από τα Γυμνάσια που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία ECOMOBILITY θα αξιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους σε Πράσινες Μεταφορές και την αντίληψη που επικρατεί για την Οικολογική Μετακίνηση. Αντίστοιχα οι ομάδες από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία FREE MOBILITY, θα εξετάσουν τη δυνατότητα ελεύθερης προσβασιμότητας και σεβασμού στις ανάγκες πολιτών και επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες.

Οι πόλεις που συμμετέχουν στις Εκστρατείες είναι κατά σειρά δήλωσης συμμετοχής των ομάδων, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, το Μαρούσι, η Κατερίνη, τα Βριλήσσια, η Μύκονος, η Ελευσίνα, η Βέροια, η Νίκαια, το Ίλιον, η Νάουσα, το Αγρίνιο, η Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, η Ποτίδαια, ο Διόνυσος, οι Σέρρες, η Καλλιθέα, το Ελληνικό, η Επανωμή, οι Αχαρνές, η Περαία, η Μηχανιώνα, ο Κολυνδρός, η Επανωμή και η Πυλαία.

Η 15η περίοδος της Εκστρατείας ECOMOBILITY είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Φέτος, έχουν συστρατευθεί και συνεργάζονται το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ,το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, από το ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του  Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το  Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το Τμήμα Περιβάλλοντος Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ AIΓΑΙΟΥ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του AΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Τ.Ε. Εργαστήριο Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, το EKETA- Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ο Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας του TEXNIKOΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (MIO – ECSDE), η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, η ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔAΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ–CISD, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ (ΠΕΖΗ), η ARTREETEAM, ο Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ, ο Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία, η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ (ΟPEN DOOR), η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΦΙΒΛΗΣΤΡΟΕΙΔΟΠΑΘΩΝ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΚΕΝΤΡΟ ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ “ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” και ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Χορηγοί Επικοινωνίας της Εκστρατείας είναι τα περιοδικά ΑUTO TΡΙΤΗ, ΜΟΤΟ ΤΡΙΤΗ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΠΙΤΙ & ΚΤΗΡΙΟ, CSR REVIEW και ECOTEC οι δικτυακοί τόποι www.csrnews.gr, www.ecozen,gr και η εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Επίσης, στηρίζουν η εταιρίες COMPATT, VILLAGE CINEMAS, WEBOLUTION, ΔΕΠΑ, ELITE CITY RESORT, XENIA VOLOS CITY RESORT, STEFI και STUDIO ANALYSIS.

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action