en
14.02.2014

ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΣΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗ AΘΗΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ECOMOBILITY

MARUSI 2o SXOLEIOΜε μία σειρά από πανέμορφες εκδηλώσεις, γεμάτες εφηβικές ιδέες για μια πιο πράσινη και οικολογική σε μετακινήσεις Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν στο τριήμερο 11 με 13 Φεβρουαρίου από Ομάδες Μαθητών Γυμνασίων της Αθήνας, της Καισαριανής, του Αμαρουσίου, του Χαλανδρίου, του Περιστερίου, της Νίκαιας, των Αχαρνών, των Βριλησσίων και της Κάντζας, όπου παρουσιάστηκαν προτάσεις και λύσεις για Πράσινες Μεταφορές και οικολογική μετακίνηση, στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY 2013-14.

Οι εργασίες των μαθητών ήταν αποτέλεσμα της μελέτης και αξιολόγησης των προβλημάτων που προκαλούνται από τις συνθήκες που επικρατούν στις διάφορες περιοχές της Αττικής και τις συνήθειες μετακίνησης στη περιοχή τους.

Το πρωί της Τρίτης 11 Μαρτίου την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού της Καισαριανής κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Βασίλης Βαβάκος. Το 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής τόνισε τις ελλείψεις της περιοχής και την ανάγκη καλυτέρευσης των συγκοινωνιών και ανέφερε προτάσεις βελτίωσης ενώ τόνισε την εγκατάλειψη του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής.

Η ομάδα του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων, μέσα από ρεπορτάζ έδειξε τα πολλαπλά προβλήματα της περιοχής των Πατησίων και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας διαβάσεων για τους μαθητές και ποδηλατοδρόμων, ενώ έκλεισε με ένα όμορφο τραγούδι/μήνυμα στους πολίτες να δράσουν για να βελτιωθεί η πόλη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Ομάδα μαθητών του 4ου Γυμνασίου Χαλανδρίου σύγκρινε το Χαλάνδρι των παλαιότερων ετών και κατέθεσε λύσεις για την περιοχή του.

Οι Μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια του Δούκα δραματοποίησαν τη στάση των αμέτοχων και αδιάφορων πολιτών και μέσα από μία όμορφη πλοκή ανέδειξαν τρόπους ενεργοποίησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Η πρώρη ημέρα έκλεισε με την Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, που με την έρευνα που πραγματοποίησε είδε και τόνισε τα προβλήματα κατάληψης των πεζοδρομίων, καθώς και την ρύπανση του αέρα με ανάλογη επιβάρυνση της υγεία των πολιτών.

Το πρωί της Τετάρτης 12 Μαρτίου στο Περιστέρι, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, έδειξαν την εμπειρία τους από τους δρόμους του Περιστερίου και τις δράσεις ευαισθητοποίησης με ποδηλατάδες και ενημερώσεις οδηγών που διπλοπαρκάρουν στις κεντρικές οδούς, παρουσίασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις οικολογικού περιεχομένου και τραγούδησαν.

Οι έφηβες από τη Νίκαια μέσα από ένα χιουμοριστικό θεατρικό δρώμενο που είχε πρωταγωνιστές ένα υβριδικό και ένα συμβατικό αυτοκίνητο τόνισταν τα υπέρ και τα κατά της χρήσης τους από τους πολίτες.

Το απόγευμα της Τετάρτης στις Αχαρνές, τους μαθητές υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Σωτήρης Ντούρος, που παρακολούθησε το 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών να αναφέρει αναλυτικά τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αχαρνών που παρουσίασε την έλλειψη υποδομών του Δήμου και κατέθεσε λύσεις και προτάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στις Αχαρνές. Με το κλείσιμο του διαλόγου υπήρξε δέσμευση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου, να ενεργοποιηθούν μαζί με τους μαθητές για ενέργειες και δράσεις αλλαγής συμπεριφορών των πολιτών στη μετακίνησή τους.

Ο κύκλος εκδηλώσεων στην Αττική ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου με την κατάθεση προτάσεων από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, όπου τα παιδιά ζήτησαν να δημιουργηθεί πεζογέφυρα στη Λεωφ. Λαυρίου, αφού η διέλευση θέτει σε κίνδυνο τους μαθητές και δραματοποίησαν «τον οικολόγο ταξιτζή» να παραδίδει μαθήματα οικολογίας στους ανεκπαίδευτους πελάτες του.

Ακολούθησαν οι προτάσεις των μαθητών του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Καντά, όπου ανέφεραν το έντονο πρόβλημα ρύπων στα Βριλήσσια λόγω της Αττικής Οδού, τη κυκλοφοριακή συμφόρηση της Λεωφ. Πεντέλης με τα διπλοπαρκαρίσματα και τη κατάληψη πεζοδρομίων, ενώ μέσα από βιωματική εμπειρία που είχαν κατέγραψαν και ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και μίλησαν για την ανάγκη σεβασμού στην ελευθερία μετακίνησης όλων.

Όλες οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με διάλογο που είχαν οι μαθητές με τους πολίτες και εκπροσώπους των Δήμων και των Φορέων, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις και πρότειναν από κοινού δράσεις και ενέργειες ευαισθητοποίησης.

Η διοργάνωση της νέας περιόδου τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Υποστηρικτής των εκδηλώσεων και της εκστρατείας ECOMOBILITY στην Αθήνα είναι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΑΞΙΑ, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEW CSR, οι εταιρείες Webolution, Stefi και Media Forest και το portal energypress.gr.

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action