en
23.01.2014

ΜΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ανακοινώθηκαν οι ομάδες μαθητών που συμμετέχουν στην Εκστρατεία ECOMOBILITY 2013-14. Η αξιόλογη προσπάθεια επένδυσης που γίνεται στη νέα γενιά μέσω της Εκστρατείας, παρουσιάστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Επιστημονικής Κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Φορέων της Εκπαιδευτικής Κοινότητας καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών.

Φέτος, συμπληρώνονται έντεκα χρόνια, που υλοποιείται το πρόγραμμα και τα αποτελέσματά του είναι φανερά στην διαμόρφωση αντίληψης των νέων αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας που βοηθά στην ανάπτυξη μίας βιώσιμης πόλης.

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από τριάντα πόλεις της χώρας μελέτησαν, ερεύνησαν και κατέγραψαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους και από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και τις αρχές Μαρτίου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την Πράσινη Μετακίνηση στις 30 πόλεις με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και τον σεβασμό στην ελευθερία μετακίνησης.

Η Εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Οικονόμου Θεόδωρου και κατόπιν με την υποδοχή από τον Γενικό Γραμματέα του Δ.Σ. του ECOCITY, Συγκοινωνιολόγο κ. Πάνο Παπαδάκο που μίλησε για το ρόλο του ECOCITYκαι για την πορεία και τη σημασία που έχει η υλοποίηση της Εκστρατείας ECOMOBILITYτα τελευταία 11 χρόνια, καθώς μέσα από τη ματιά των νέων εντοπίζονται προβλήματα και προτείνονται αποτελεσματικές λύσεις.

Στη συνέχεια ο Συντονιστής του Τομέα Κεντρικής Ελλάδας, Πολιτικός Μηχανικός MSc, κ. Πέτρος Κρητικός αναφέρθηκε στην οργάνωση του Ecomobility και συνοπτικά σε θέματα όπως οι στόχοι της εκστρατείας, οι διοργανωτές, οι συμμετέχοντες, τα βήματα με τα οποία υλοποιείται η εκστρατεία, οι συμμετοχές των σχολείων, οι εκδηλώσεις των μαθητών και τα βραβεία που απονέμονται.

Το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής του ΕΜΠ κ. Βλαστός Θάνος τόνισε ότι το ECOCITY με το ECOMOBILITYσυμμετέχει στην πρωτοπορία των πολιτικών για το περιβάλλον αλλά και για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στους σχεδιασμούς. Ακριβώς για αυτό εκπαιδεύει τους νέους σε παρεμβάσεις για την πόλη τους.

Ο Πρόεδρος του ECOCITY, τ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μιχάλης Πετράκης ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα το περιβάλλον περνάει μία σοβαρή δοκιμασία από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σε αυτή τη δύσκολη εποχή η μόνη ελπίδα είναι τα παιδιά, η νέα γενιά, η οποία μπορεί να αντιδράσει αποτελεσματικά ανατρέποντας την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό που σκοπεύει και το ECOCITY.

 Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιώργος Πανηγυράκης, παρουσίασε την πορεία του προγράμματος για το προηγούμενο έτος και επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας-αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε στους συμμετέχοντες μαθητές. 

Η έρευνα αποσκοπεί στην αξιολόγηση του προγράμματος σε σχέση με τις διαδικασίες, τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των μαθητών – δημόσιων φορέων, τον τρόπο επικοινωνίας του προγράμματος καθώς και τη διερεύνηση της οικολογικής ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων μαθητών. Στόχος της είναι η συνεχής βελτίωση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο Συντονιστής της Εκστρατείας κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος ολοκλήρωσε την παρουσίαση ανακοινώνοντας τις πόλεις που συμμετέχουν και τις ομάδες Γυμνασίων που θα καταθέσουν προτάσεις. Αναφέρθηκε στη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών, ενώ ανέφερε το σημαντικό σκέλος που αφορά την συνδιοργάνωση του προγράμματος με τους Δήμους, τονίζοντας την θερμή ανταπόκριση που υπήρξε από τους Δημάρχους στο κάλεσμα για συνεργασία.

 

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων της Εκστρατείας που θα γίνουν στις 30 πόλεις, οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν λύσεις για την περιοχή τους, μέσα από δημιουργικές προσεγγίσεις και ιδέες που είναι ελεύθεροι να επιλέξουν (θεατρικά δρώμενα, video, τραγούδια, κατασκευές, ζωγραφική, χορό κ.ά.). Η ομάδα με την καλύτερη εργασία και ο καθηγητής θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θα γίνει τον Ιούνιο. Οι νικητές των δημιουργικών βραβείων θα φιλοξενηθούν τον Αύγουστο, στο ECOCAMP στα Καλάβρυτα.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2013-14 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Φέτος συστρατεύθηκαν και συνεργάζονται το Εργαστήριο Ανάπτυξης και Προώθησης Χρηματοοικονομικών Προϊόντων και Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, το Εργαστήριο   Μετάδοσης   Θερμότητας  και   Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, το Εργαστήριο Θερμοφυσικών  Ιδιοτήτων & Περιβαλλοντικών Διεργασιών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών  του  Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, το  Εργαστήριο  Υγιεινής, Επιδημιολογίας  και Ιατρικής Στατιστικής της  Ιατρικής  Σχολής  και  το  Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής με το Εργαστήριο Αντοχής Υλικών της ΣΕΜΦΕ και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας με το Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Εργαστήριο Οικολογίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο CAD/CAM/CAE του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας,  το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, , το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ-ECSDE), η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, η ARTREETEAM, η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), ο Σύλλογος ΠΕΖΗ, ο Σύνδεσμος Κοινωνικής

 

 

Ευθύνης για τα Παιδιά και νέους ΣΚΕΠ, και το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Στην Εκστρατεία, φέτος, Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΑΞΙΑ, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEWCSR και οι εταιρείες Webolutionκαι Stefi.

 

Τοπικός χορηγός είναι η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και τοπικοί υποστηρικτές τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το MediterraneanPalaceHotel, ο ΜΟΡΕΑΣ ΑΕ, το Ξενοδοχείο DivaniTrikala, η OTS, το Ξενοδοχείο XENIAVOLOSκαι το REXHOTEL.

 

Τοπικοί Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες Μακεδονία, Κόσμος Λάρισας, Ελευθερία Καλαμάτας, Ταχυδρόμος Βόλου, Ελευθερία της Ηπείρου και Έρευνα Τρικάλων, τα portalsenergypress.gr, aboutthessaloniki.grκαι polytexnikanea.gr, και η εταιρεία MediaForestStudioAnalysis.  

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action