en
29.09.2017

Μαθητές του Γυμνασίου Επανομής αναδεικνύουν το πρόβλημα της έλλειψης πεζόδρομου στην Επανομή με μία πρωτότυπη δράση την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

 

Μαθητές του Γυμνασίου Επανομής αναδεικνύουν το πρόβλημα της έλλειψης πεζόδρομου στην Επανομή με μία πρωτότυπη δράση την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο.

Στο χαρακτηρισμένο ως δρόμο ήπιας κυκλοφορίας του κέντρου της Επανομής δεν υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης των πεζών, αφού τα αυτοκίνητα κατακλύζουν τα πεζοδρόμια και σε αυτόν διέρχονται χωρίς κανένα έλεγχο αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για κάθε μετακίνηση στη μικρή πόλη της Επανομής και να πηγαίνουν στην πλατεία και στα μαγαζιά του κέντρου παρκάροντας σε κάθε ελεύθερο χώρο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility, που φέτος κλείνει αισίως 15 χρόνια ζωής, το Γυμνάσιο Επανομής ενεργοποίησε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου σε μία δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών την Παρασκεόχυή 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Θερμαϊκού, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την επιτροπή οργάνωσης της εκστρατείας Ecomobility Β. Ελλάδας.

Οι μαθητές ζωντάνεψαν την πλατεία της Επανομής, μεταξύ 12.00-14.00, και διέσχιζαν χωρίς φόβο τον δρόμο για να μοιράσουν φυλλάδια στα μαγαζιά, στα καφενεία και στους περαστικούς, αφού ο Δήμος Θερμαϊκού είχε φροντίσει να απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να βιώσουν μία διαφορετική πραγματικότητα. Για πρώτη φορά μαμάδες με καροτσάκια κυκλοφορούσαν ανέμελα στο κέντρο της Επανομής και οι μαθητές έτρεχαν με ενθουσιασμό στα μαγαζιά να ολοκληρώσουν το έργο τους. Είχε ενδιαφέρον η ανταπόκριση των παρευρισκόμενων που ξαφνιάστηκαν θετικά με την εκδήλωση – δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην περιοχή – και εξέφρασαν ελεύθερα τη γνώμη τους όταν ρωτήθηκαν από τους μαθητές αν θέλουν αυτός ο δρόμος να είναι αποκλειστικά πεζόδρομος. Οι γνώμες φυσικά διίστανται και υπήρξαν αρκετές προτάσεις για εναλλακτικούς δρόμους που μπορούν να πεζοδρομηθούν.

Είναι εντυπωσιακό πως μόνο σε δέκα μέρες από την έναρξη του σχολικού έτους, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενός σχολείου συνεργάστηκαν με την παρότρυνση του νέου τους Διευθυντή και ανέλαβαν πρωτοβουλίες για ζωγραφιές σχετικές με το θέμα που προετοίμασαν στο σχολείο τους, για μπαλόνια με συνθήματα – όλα χειρόγραφα- που μοίρασαν στον κόσμο εκείνη την ημέρα, για τραγούδια με παραλλαγμένους στίχους του γνωστού τραγουδιού του Λουκιανού Κηλαηδόνη «ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΜΑΞΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ… στους ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ λέμε ΝΑΙ…», για φυλλάδιο που μοίρασαν στους κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα έπαιρναν τη γνώμη τους σε χαρτάκια post-it που κολλούσαν μετά σε ταμπλό στην πλατεία… Περισσότερη όμως σημασία έχει ότι οι έφηβοι μαθητές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ένιωσαν ότι έχουν λόγο και ρόλο, ότι μπορούν να ονειρεύονται και να το εκφράζουν μέσα από το σχολείο τους που αν θέλει μπορεί να γίνει δημιουργικό.

Μία δράση στο πνεύμα και τη φιλοσοφία Ecomobility χωρίς να έχει δημιουργηθεί ακόμη ομάδα στο σχολείο και με την ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών της Γ’ Γυμνασίου μόνο ελπίδα μπορεί να φέρει για το τι μπορούν να κάνουν αυτά τα παιδιά στη συνέχεια αυτής της χρονιάς. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη γιορτή για το Ecomobility, δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη αρχή για αυτό το σχολείο.

 

Αντωνία Δαρδιώτη

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης –

Συντονίστρια Τομέα Β. Ελλάδας Ecomobility-Freemobility

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action