en
07.03.2019

ΕCOCITY και ΚΕΔΕ ΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ την ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ των ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΩΝ ECOMOBILITY και FREE MOBILITY για την περίοδο 2018-19

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2019 ώρα 11.00 η Πρόεδρος του ΔΣ του ECOCITY κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης ανήγγειλαν την διεξαγωγή της  16ης  περιόδου της Εκστρατείας ECOMOBILITY, 5ης FREE MOBILITY καθώς και της πιλοτικής εφαρμογής στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που είναι αφιερωμένες στην μνήμη του εμπνευστή τους και ιδρυτού του ECOCITY Θάνου Ζαφειρόπουλου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα  συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ στην Αθήνα με την παρουσία εκπροσώπων των ΜΜΕ, της Πολιτείας και του Ακαδημαϊκού –Εκπαιδευτικού χώρου, σηματοδοτεί  την έναρξη της περιόδου διαγωνιστικής διαδικασίας.  Καθόλη την διάρκεια του Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν σε ειδικές εκδηλώσεις οι παρουσιάσεις των εργασιών μαθητικών ομάδων 30 σχολείων από 28 πόλεις της χώρας.

Η εκστρατεία ECOMOBILITY 2018-19 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει την συνεργασία περισσότερων από 40 Ιδρυμάτων και Φορέων και την υποστήριξη εθνικών και τοπικών χορηγών.

Η συμμετοχή  Γυμνασίων, Ειδικών Σχολείων και Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας καταδικνύει την δυναμική που έχει το πρόγραμμα και την αξία του από εκπαιδευτικής και κοινωνικής άποψης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ECOCITY κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της δράσης που εστιάζει στην αυτένεργεια και την ομαδικότητα των μαθητών, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της ευγενούς άμιλλας των εκπαιδευτικών και την ευγένεια του έργου των εθελοντών αξιολογητών και οργανωτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η οποία ενεργά συμπράττει στην διεξαγωγή της τρέχουσας περιόδου, κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε τον κομβικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Αυτοδιοίκηση σε θέματα αειφόρου κινητικότητας και να αναπτύξει πολιτικές με προσανατολισμό την ποιότητα ζωής του πολίτη αξιοποιώντας την τεχνολογία και, εν προκειμένω, πολλές από τις προτάσεις των μαθητών, όπως έχει ήδη γίνει κάποιες προηγούμενες χρονιές.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Αναγνωστόπουλος Αθανάσιος, αρμόδιος περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής ο οποίος ανέφερε ότι η διαχείριση που προκύπτει από την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων οφείλει να σέβεται την ιστορικη διαδρομή και παραδοσή της με γνωμονα τους όρους αειφορίας.

Ο Δρ Κώστας Βαφειάδης, Μέλος ΔΣ ECOCITY, Υπεύθυνος Επιτροπών Αξιολόγησης παρουσίασε την μεγαλύτερη συστράτευση που πραγματοποιείται σε εθελοντικό πρόγραμμα  Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Κοινωνικών Φορέων που συνεργάζονται για την ευαισθητοποίηση των νέων και την αλλαγή συμπεριφορών μετακίνησης στις πόλεις της χώρας.

Ο κ. Θάνος Βλαστός, Καθηγητής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ ECOCITY, παρουσίασε  τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα έρευνας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών με τίτλο «Επιλογές μαθητών για την μετακίνηση προς τα σχολεία». Σύμφωνα με την έρευνα, μία από τις βασικές αιτίες που οι μαθητές δεν επιλέγουν το βάδισμα για την μετακίνησή τους στις πυκνοδομημένες πόλεις είναι ο φόβος από την εγκληματικότητα ενώ οι μαθητές ακόμα και σε πόλεις νησιωτικών περιοχών επιλέγουν την μετακίνηση προς τα σχολεία με το αυτοκίνητο του γονέα.

«Καθοριστικής σημασίας είναι η εφαρμογή των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στις Ελληνικές Πόλεις που σχεδιάζονται με διεθνή πρότυπα αλλά προσαρμογή αναγκαία για την ελληνική πραγματικότητα και με έμφαση στην υπέρβαση των εμποδίων τοπικού χαρακτήρα» τόνισε η κυρία Καλλιόπη Παπαδάκη, Εθνική Συντονίστρια Βιώσιμης Κινητικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ ο Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” υπερθεμάτισε στα  Συμπεράσματα πρόσφατου Συνεδρίου με θέμα «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα στις Ελληνικές Πόλεις» και επεσήμανε πως τον καλύτερο πρεσβευτή των ΣΒΑΚ αποτελούν τα παιδιά και οι μαθητές, κοινό στο οποίο απευθύνεται η εκστρατεία ECOMOBILITY.

Συγκίνηση, θαυμασμό και αίσθηση φρεσκάδας έφερε το βιντεοσκοπημένο μήνυμα των μαθητριών από το Γυμνάσιο Γαβαλούς Αγρινίου που Βραβεύτηκε  κατά την περίοδο 2017-18 και ταξείδεψε στις Βρυξέλλες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων των σχολείων ανά πόλη καθώς και οι συντελεστές – συνεργαζόμενοι φορείς που μετέχουν στις επιτροπές αξιολόγησης.

Όλες οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για την Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση και η ματιά των ενηλίκων από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, που διεξάγεται πιλοτικά, αναμένεται να δώσει άλλη διάσταση πλέον στην οπτική των ζητημάτων που ερευνώνται. Τα συμπεράσματά των εργασιών των μαθητών, αποτελούν αφορμή προβληματισμού και εξέτασης αλλαγών στις τοπικές κοινωνίες, αφού η απουσία μέριμνας για την στήριξη της οικολογικής μετακίνησης στις πόλεις είναι ένα πρόβλημα διαχρονικό. Επιπλέον, η έλλειψη σεβασμού στην ανάγκη ελεύθερης μετακίνησης, που παρατηρήθηκε στο σύνολο σχεδόν των πόλεων της χώρας, καταπατά την αρχή της ισότητας και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Η διοργάνωση της τρέχουσας περιόδου υποστηρίζεται από τον ΣΕΑΑ – Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσπώπων Αυτοκινήτων και Δίκυκλων, την COMBATT – Ολοκληρωμένη Συλλογική Εναλλακτική Διαχείριση Συσσωρευτών Πανελλαδικής Εμβέλειας ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η Εφημερίδα των Συντακτών, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ και RE: CSR, τα NATURAnrg.gr, www.autotriti.gr, csrnews.gr, greenagenda.gr. Τοπικός υποστηρικτής στην Καλαμάτα είναι το ξενοδοχείο REX. Οι Δήμοι Ελευσίνας και Κατερίνης συνδιοργανώνουν με το ECOCITY τις εκδηλώσεις των μαθητών στις πόλεις τους διαχέοντας τα μηνύματα της εκστρατείας στην τοπική κοινωνία. 

Πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία, μπορείτε να βρείτε στον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση www.ecomobility.gr καθώς και στη σελίδα facebook https://www.facebook.com/EcomobilityGR

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2019

Περισσότερες πληροφορίες : Σπύρος Μπούρας

Τηλ. : 210.6196757

e-mail : info@ecocity.gr

 

Επιπλέον φωτογραφικό υλικό είναι διαθέσιμο στη σελίδα του Facebook της Εκστρατείας https://www.facebook.com/EcomobilityGR/photos_stream

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action