en
05.05.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 8/4/22 μαθητές και εκπαιδευόμενοι επιβεβαιώνουν: «Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.. Πάμε βιώσιμα!»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8/4/22 μαθητές και εκπαιδευόμενοι επιβεβαιώνουν:
«Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.. Πάμε βιώσιμα!»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Διαδικτυακή Ημερίδα ECOMOBILITY που οργάνωσε τοECOCITY την Παρασκευή 8 Απριλίου για όλους τους συντελεστές του προγράμματος. Τα καίρια θέματα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που είναι το αντικείμενο των εργασιών της εκστρατείας ECOMOBILITY και των παράλληλων δράσεων FREEMOBILITY και ECO2MOBILITY, για την σχολική χρονιά 2021-2022 αναλύθηκαν και εξετάστηκαν από διαφορετικές απόψεις. Στην φετινή διαδικτυακή συνάντηση, εξειδικευμένοι ομιλητές, μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων του προγράμματος, έδωσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους πάνω στο ζήτημα και ευαισθητοποίησαν τους εμπλεκόμενους μαθητές, τους εκπαιδευόμενους αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους ώστε να κινητοποιηθούν και να αναδείξουν τα προβλήματα κινητικότητας στην γειτονιά ή την πόλη τους και μέσα από την δική τους ματιά να δώσουν λύσεις!

Η Ημερίδα ξεκίνησε με έναν σύντομο χαιρετισμό-καλωσόρισμα της κ. Βαλεντίνας Πλάκα, Υπεύθυνης Έργου του ECOMOBILITYκαι συντονίστριας της εκδήλωσης η οποία μεταξύ άλλων τόνισε τον εθελοντικό χαρακτήρα της εκστρατείας από πλευράς όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συντελεστών. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ωφέλεια που αποκομίζουν οι συμμετέχοντες με ανάπτυξη πολυεπίπεδων γνώσεων σχετικά με την Αστική Βιώσιμη Κινητικότητα, την Κλιματική Αλλαγή και την σημασία Ενεργειακής επάρκειας και καθαρότητας. Οι αξίες της ομαδικότητας, της ευγενούς άμιλλας και της συνεργασίας αποτελούν πυλώνες του ECOMOBILITYκαι ο βιωματικός τρόπος εργασίας των μαθητών αναπτύσσει μοναδικές ανάλογες δεξιότητες.
Στην συνέχεια, απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ECOCITY, κύριος Βαφειάδης Κ. και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κύριος Παπαστεργίου Δ. οι οποίοι αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα προσφοράς του Προγράμματος στις πόλεις και στην κοινωνία εδώ και 18 χρόνια.

Ο κ. Θάνος Βλαστός, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ, Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος, με ειδικότητα στις εναλλακτικές μετακινήσεις και επιστημονικά υπεύθυνος του ECOMOBILITY,πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία τροφοδοτώντας τους μαθητές με εικόνες «φανταστικών» πόλεων για τα ελληνικά δεδομένα και κατέδειξε πως θα έπρεπε να είναι οι πόλεις μας! Τόνισε ότι για να πετύχουμε ποιότητα ζωής θα πρέπει να χαιρόμαστε τις πόλεις μας, να χορεύουμε στον ελεύθερο δημόσιο χώρο, να παίζουμε, να μοιραζόμαστε, να καθόμαστε και να συναντιόμαστε με φίλους και όχι να φοβόμαστε μη πέσουμε σε λακκούβες ή άλλα εμπόδια. Οι πόλεις πρέπει να γίνουν και πάλι φιλικές προς τους πολίτες τους.

Ακολούθησε η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και Επίκουρου Καθηγητή του ΕΜΠ, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, Δρ. Πολεοδόμο-Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό, ο οποίος έδωσε προτάσεις για την μελλοντική πόλη, όπου για να υλοποιηθεί η βιώσιμη κινητικότητα θα πρέπει να αλλάξουμε τα υπάρχοντα πρότυπα μετακίνησης. Παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός ότι οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες προς τους πεζούς, κι αυτό οφείλεται στο μεγάλο ζήτημα της χωρητικότητας, διότι θα πρέπει να απελευθερώσουμε τον χώρο που καταλαμβάνουμε ποικιλοτρόπως. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η κυκλοφορία όσο η στάθμευση. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κύριος Μπακογιάννης ενθάρρυνε τους μαθητές να γίνουν οι ίδιοι σχεδιαστές των δρόμων των πόλεών τους και να τους «αλλάξουν» χαρακτήρα, καθώς τόνισε ότι οι δρόμοι μας πρέπει να γίνουν πιο εύκολοι στην χρήση τους, να είναι ηπιότεροι, περισσότερο ασφαλείς και καλύτεροι στην ένταξη του αστικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους Ευστράτιος, Κοινωνιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σπάνιων Νοσημάτων-Παθήσεων, καθώς και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, παρουσίασε τα βασικά προβλήματα εμποδισμού των συμπολιτών μας και παρότρυνε για αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης της κοινωνίας των πολιτών. Κλείνοντας, κάλεσε τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να δώσουν προτάσεις αξιοποίησης του αστικού χώρου, με ασφαλείς διαδρομές και σεβασμό στην υγεία, και έκανε έκκληση στους συμπολίτες του μέλλοντος να μην μένουν αδρανείς σε ζητήματα εμποδισμού.

Ακολούθησε εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας κ. Τασιού Παναγιώτη ο οποίος έθιξε το ζήτημα της επιβάρυνσης της κλιματικής αλλαγής από τις μετακινήσεις και κυρίως με Ι.Χ.. Ο κύριος Τασιός αποτύπωσε την ανάγκη της αλλαγής των συμπεριφορών μας στην καθημερινότητά και συνέστησε έναν φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο ζωής προς όφελος όλων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευομένων, αλλά και των καθηγητών τους:

Οι μαθητές από το Γυμνάσιο Φαρών ανέφεραν με υπερηφάνεια ότι η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα σηματοδοτεί το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το ζήτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας προς τους συμμαθητές και τους συμπολίτες τους. Τόνισαν επίσης ότι μέσα από τις δράσεις τους, κορυφαίος στόχος είναι να αλλάξουν τη κουλτούρα της συνεργασίας των πολιτών προς όφελος της πόλης αλλά και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία ζωής μέσα από την διαδικασία συμμετοχής στο ECOMOBILITY!

O διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου μετέδωσε το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατεί στην ομάδα εργασίας των ενήλικων εκπαιδευομένων του σχολείου και αποτύπωσε την επιτυχή αντιστοιχία που έχει η εκστρατεία με το πρόγραμμα σπουδών των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, καθώς οι στόχοι του προγράμματος εναρμονίζονται πλήρως με τα ζητούμενα της, όχι μόνο στο θεωρητικό πλαίσιο, αλλά και στο πεδίο. Βασικό σημείο είναι η δυνατότητα εξωστρέφειας και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς.

Η 2η Διαδικτυακή Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζητήσεις γύρω από ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με τα όσα θίχθηκαν από τους ομιλητές και με την διατύπωση της προσμονής των παρουσιάσεων των εργασιών κατά τον Μάιο και την ολοκλήρωση της Εκστρατείας αυτής της σχολικής χρονιάς.

Ολόκληρη την ημερίδα μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένη ΕΔΩ.

Η εκστρατεία ECOMOBILITΥ και τα παράλληλα προγράμματα FREEMOBILITY και ECO2MOBILITY είναι δράσεις του ECOCITY. Σκοπός τους είναι η ευαισθητοποίηση των εφήβων και η αφύπνιση των πολιτών για την οικολογική μετακίνηση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών, την προστασία του περιβάλλοντος και την ελεύθερη προσβασιμότητα στις πόλεις μας, μέσα από την προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών. Έχουν καταφέρει να εδραιωθούν ως τρία σημαντικά μέσα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επηρεασμού συμπεριφορών και συνθηκών μετακίνησης στις πόλεις της χώρας μας. Τελούν υπό την έγκριση του ΥΠΑΙΘ και την Αιγίδα σημαντικών Υπουργείων της χώρας, ενώ έχουν συστρατευθεί για την υλοποίησή του περισσότερα από σαράντα Επιστημονικά Ιδρύματα, Οργανισμοί και Κοινωνικοί Φορείς.

Από το 2020 το πρόγραμμα υλοποιείται και υβριδικά διατηρώντας τον εθελοντικό, κοινωνικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα στηριζόμενο άμεσα σε ΜΑΘΗΤΕΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ εργάζονται στον ελεύθερο χρόνο τους, ώστε να αναδείξουν μια πόλη όπως την ονειρεύονται, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ και ΓΟΝΕΙΣ στηρίζουν τους μαθητές στην προσπάθειά τους να υψώσουν την φωνή τους για μια βιώσιμη πόλη, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ από συνεργαζόμενους ΦΟΡΕΙΣ εμπνέουν και εμπνέονται για την συλλογική απόδοση της κοινωνίας.

Αιγίδα

ΥΠΕΝ Υπουργείο Ανάπτυξης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Συνεργαζόμενοι φορείς

Περήφανοι για τους Χορηγούς μας

Καθημερινή Business-TODAY WebOlution CSR&ESG REVIEW
CSR News FLEETNEWS.gr Infokids Ecopress Ecotec Natura
ΚΕΔΕ
Transport & Environment Clean Cities Mobility Action